آخـریــن مطالب



گالاکتوره: بررسی سریع شواهد

گالاکتوره: بررسی سریع شواهد

گالاکتوره تولید و ترشح شیر در زنان است که نتیجه شیردهی فیزیولوژیک نیست.

ترشحات شیری پستان در طی یک سال پس از بارداری و قطع شیردهی معمولاً فیزیولوژیک است.

گالاکتوره بیشتر در نتیجه هیپرپرولاکتینمی ناشی از مصرف دارو یا میکروآدنوم هیپوفیز و در موارد کمتر کم کاری تیروئید، نارسایی مزمن کلیه، سیروز، ماکروآدنوم هیپوفیز، ضایعات هیپوتالاموس یا علل غیرقابل شناسایی است.

برای زنان پیش از یائسگی که با گالاکتوره مراجعه می کنند باید آزمایش بارداری انجام شود.

علاوه بر پرولاکتین و سطح هورمون محرک تیروئید، عملکرد کلیه نیز باید ارزیابی شود.

داروهایی که در ایجاد هیپرپرولاکتینمی نقش دارند در صورت امکان باید قطع شوند.

در صورتی که سطح پرولاکتین و هورمون محرک تیروئید طبیعی باشد و ترشحات برای بیمار دردسرساز نباشد، نیازی به درمان گالاکتوره نیست.

در صورتی که علت هیپرپرولاکتینمی پس از بررسی دارو و ارزیابی آزمایشگاهی مشخص نباشد، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی از غده هیپوفیز باید انجام شود.

کابرگولین داروی ارجح برای درمان هیپرپرولاکتینمی است.

در صورتی که سطح پرولاکتین بهبود نیابد و علائم با وجود دوزهای بالای کابرگولین و در بیمارانی که نمی توانند درمان آگونیست دوپامین را تحمل کنند، علائم ادامه پیدا کند، ممکن است جراحی ترانس اسفنوئیدال ضروری باشد.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • آگونیست های دوپامین خط اول درمان هیپرپرولاکتینمی هستند. کابرگولین ترجیح داده می شود زیرا نشان داده شده است که به طور موثرتری سطح پرولاکتین را کاهش می دهد و اندازه تومور را کاهش می دهد.
  • درمان با آگونیست دوپامین باید حداقل به مدت دو سال ادامه یابد و پس از آن در صورتی که سطح پرولاکتین نرمال شده باشد و اندازه تومور به میزان قابل توجهی کاهش یابد، ممکن است اقدام به قطع شود.
  • اگر سطح هورمون های پرولاکتین و هورمون محرک تیروئید طبیعی باشد و بیمار حداقل علائم را داشته باشد، درمان گالاکتوره ضروری نیست.

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

شکستگی لگن: تشخیص و درمان

شکستگی لگن: تشخیص و درمان

شکستگی لگن یکی از علل شایع ناتوانی است و میزان مرگ و میر ناشی از آن در یک سال به 30 درصد می رسد.

عوامل خطر غیر قابل تغییر عبارتند از: وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین تر، سن بالاتر، جنس زن، شکستگی قبلی، بیماری متابولیک استخوان و بدخیمی استخوان.

عوامل خطر قابل تغییر عبارتند از: شاخص توده بدنی پایین، داشتن پوکی استخوان، افزایش خطر سقوط، داروهایی که خطر سقوط را افزایش می دهند یا تراکم استخوان را کاهش می دهند و مصرف مواد مخدر.

شکستگی های لگن با درد قدامی کشاله ران، ناتوانی در تحمل وزن، یا کوتاهی طول، کشیده شدن به داخل و چرخش بیرونی اندام ظاهر می شوند.

معمولاً رادیوگرافی ساده برای تشخیص کافی است، اما در صورت وجود شک به شکستگی با وجود رادیوگرافی معمولی باید ام آر آی انجام شود.

درمان جراحی در عرض 24 تا 48 ساعت پس از شکستگی، نتایج را بهتر می کند.

شکستگی‌ها معمولاً با جراحی، با رویکرد بر اساس نوع و محل شکستگی درمان می‌شوند.

می توان از بیهوشی نخاعی یا عمومی استفاده کرد.

برای بیمارانی که کاندیدای جراحی خوبی نیستند، می توان درمان غیرجراحی را در نظر گرفت.

قبل و بعد از عمل آنتی بیوتیک های آنتی استافیلوکوک برای جلوگیری از عفونت مفاصل تجویز می شود.

داروها برای پیشگیری از ترومبوآمبولی وریدی نیز توصیه می شود.

پزشکان باید نسبت به وجود دلیریوم که یک عارضه شایع پس از عمل است، هوشیار باشند.

به راه افتادن زودهنگام بعد از عمل و به دنبال آن توانبخشی، نتایج را بهبود می بخشد.

مراقبت های بعدی با افزایش فعالیت بدنی، ارزیابی ایمنی خانه و به حداقل رساندن مصرف داروهای چندگانه بر پیشگیری تمرکز دارد.

دو شکستگی کمتر شایع لگن نیز ممکن است رخ دهد: شکستگی های فشاری گردن فمور و شکستگی های نارسایی.

شکستگی های فشاری گردن فمور معمولاً در رقصندگان 20 تا 30 ساله، ورزشکاران استقامتی و سربازان رخ می دهد که اغلب به دلیل بار زیاد تمرین است.

شکستگی های نارسایی به دلیل استحکام استخوان در معرض خطر، بدون ضربه در زنان یائسه رخ می دهد.

اگر این شکستگی‌ها شناسایی و درمان نشوند، می‌توانند به شکستگی‌های کامل و جابجا شده با نرخ بالایی از جوش نخوردن و نکروز آواسکولار پیشرفت کنند.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • رادیوگرافی رخ و نیمرخ لگن تست های تشخیصی اولیه برای شکستگی مشکوک لگن هستند.
  • درمان جراحی شکستگی لگن باید در عرض 24 تا 48 ساعت پس از آسیب انجام شود، مگر اینکه برای تثبیت بیماری‌های همراه نیاز به تأخیر باشد. درمان زودهنگام جراحی، کنترل درد را بهبود می بخشد، طول مدت بستری را کاهش می دهد و عوارض را کاهش می دهد.
  • آنتی بیوتیک هایی با فعالیت علیه استافیلوکوکوس اورئوس یک تا دو ساعت قبل از جراحی هیپ و 24 ساعت بعد از عمل توصیه می شود.
  • چون بیماران مبتلا به شکستگی لگن در معرض خطر بالای ترومبوآمبولی وریدی ناشی از بی‌حرکتی هستند پروفیلاکسی دارویی بیش از پیشگیری مکانیکی به تنهایی توصیه می‌شود.
  • آستانه انتقال خون در بیماران بدون علامت بعد از عمل با شکستگی لگن، سطح هموگلوبین 8 گرم در دسی لیتر (80 گرم در لیتر) است، مگر اینکه موارد منع مصرف قلبی وجود داشته باشد.
  • توانبخشی زودهنگام و تحمل وزن که طی 24 ساعت پس از عمل شروع می شود با نتایج حرکتی بهبود یافته همراه است.
  • اگر بیمار مشکوک به شکستگی فشاری گردن فمور باشد، وضعیت بدون تحمل وزن و توقف کامل فعالیت در زمان انتظار تصویربرداری قطعی توصیه می شود تا خطر تبدیل به شکستگی کامل کاهش یابد.

 

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

اختلالات اضطرابی در کودکان و نوجوانان

اختلالات اضطرابی در کودکان و نوجوانان

اختلالات اضطرابی شایع ترین مشکلات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان است که تقریباً از هر 12 کودک یک نفر و از هر 4 نوجوان یک نفر به آن مبتلا هستند.

اختلالات اضطرابی شامل فوبیاهای خاص، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب جدایی، آگورافوبیا، اختلال هراس و اختلال اضطراب فراگیر است.

عوامل خطر عبارتند از: سابقه اختلالات اضطرابی والدین، استرس های اجتماعی-اقتصادی، قرار گرفتن در معرض خشونت و تروما.

بعنوان خدمات پیشگیرانه، غربالگری اختلالات اضطرابی در کودکان هشت سال و بالاتر توصیه می شود.

شواهد کافی برای حمایت از غربالگری در کودکان کمتر از هشت سال وجود ندارد.

علائم اختلالات اضطرابی در کودکان و نوجوانان مشابه علائم بزرگسالان است و می تواند شامل علائم فیزیکی و رفتاری مانند دیافورز، تپش قلب و کج خلقی باشد.

باید دقت کرد که علائم یک اختلال را از ترس‌ها و رفتارهای رشدی عادی، مانند اضطراب جدایی در نوزادان و کودکان نوپا، متمایز کرد.

چندین اقدام غربالگری معتبر برای ارزیابی اولیه و نظارت مداوم مفید هستند.

درمان شناختی رفتاری و مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین، اصلی‌ترین درمان هستند و ممکن است به صورت تک‌درمانی یا ترکیبی مورد استفاده قرار گیرند.

پیش آگهی با مداخله زودهنگام، حمایت از بیماران و همکاری حرفه ای بهبود می یابد.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • درمان شناختی رفتاری باید به بیماران 6 تا 18 ساله مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب جدایی، فوبیای خاص یا اختلال هراس ارائه شود.
  • مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین باید به بیماران شش تا 18 ساله مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب جدایی، فوبیای خاص یا اختلال هراس ارائه شود.
  • درمان ترکیبی (یعنی درمان شناختی رفتاری و یک مهارکننده‌ انتخابی بازجذب سروتونین) می‌تواند ترجیحاً به جای هر یک به تنهایی برای بیماران شش تا 18 ساله با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب جدایی، فوبیای خاص یا اختلال هراس ارائه شود.

 

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

ایمنی داروها در شیردهی

ایمنی داروها در شیردهی

تغذیه با شیر مادر در سراسر جهان به عنوان روش ارجح تغذیه نوزادان شناخته شده است، اما گاهی اوقات به دلیل ترس از آسیب رساندن به نوزاد از داروی مادر، دوران شیردهی کوتاه می شود.

مقدار دارویی که وارد شیر مادر می شود بر اساس غلظت سرمی مادر و خواص دارویی دارو متفاوت است.

هنگام تجویز داروها برای یک بیمار شیرده، باید آنهایی که کمترین خطر را برای نوزاد دارند انتخاب شوند و دوز آن باید قبل از طولانی ترین فاصله خواب نوزاد باشد.

تجویز کنندگان باید از منابع علمی به روز و دقیق استفاده کنند.

هنگامی که بیماری های سلامت روان در دوران شیردهی رخ می دهد، اغلب با داروهایی که در دوران بارداری موثر بوده اند، اولویت باید به درمان موثر مادرداده شود.

اکثر داروهای ضد افسردگی با شیردهی سازگاری دارند.

داروهای محرک ممکن است باعث کاهش تولید شیر شوند.

انسولین، متفورمین و سولفونیل اوره های نسل دوم معمولاً برای درمان دیابت در دوران شیردهی ترجیح داده می شوند، اما داروهای جدیدتر نیاز به احتیاط دارند زیرا در دوران شیردهی مطالعه نشده اند.

داروهای تنفسی و بینی برای آسم و رینیت آلرژیک بعید است بر نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند تأثیر بگذارد.

استامینوفن و ایبوپروفن مسکن های ارجح در دوران شیردهی هستند.

مصرف مواد افیونی توسط مادر می تواند باعث خواب آلودگی نوزاد شود.

مکمل های گیاهی از نظر خطر ناخالصی ها و عدم مطالعه اثرات آن بر روی نوزادان شیرده مطمئن نیستند.

ضد بارداری های غیر هورمونی و فقط پروژستینی بر ضد بارداری های خوراکی ترکیبی ارجحیت دارند.

ماده حاجب برای سی تی اسکن یا ام آر آی در دوران شیردهی نگران کننده نیست، اما استفاده از رادیوداروها، مانند ید 131، می تواند در شیر ترشح شده و خطر را برای نوزاد افزایش دهد.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • استفاده از مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین در دوران شیردهی عموماً بی خطر است. در صورت امکان باید از مصرف فلوکستین اجتناب شود.
  • انسولین، متفورمین و سولفونیل اوره های نسل دوم در دوران شیردهی ترجیح داده می شوند زیرا عوامل جدیدتر به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته اند.
  • استروئیدهای بینی درمان ارجح برای رینیت آلرژیک در دوران شیردهی هستند.
  • در دوران شیردهی، داروهای ضد بارداری فقط حاوی پروژسترون به داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی ترجیح داده می شوند.
  • در صورت نیاز به تجویز ید رادیواکتیو 131، شیردهی باید قطع شود.

 

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

استفاده از آنتی بیوتیک در عفونت های حاد دستگاه تنفسی فوقانی

استفاده از آنتی بیوتیک در عفونت های حاد دستگاه تنفسی فوقانی

عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مسئول سالانه میلیون ها مراجعه به پزشک است.

اگرچه ویروس ها باعث بیشتر عفونت های حاد دستگاه تنفسی فوقانی می شوند، اما مطالعات نشان می دهد که بسیاری از عفونت ها بی جهت با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند.

از آنجایی که مصرف نامناسب آنتی بیوتیک منجر به عوارض جانبی می شود، به مقاومت آنتی بیوتیکی کمک می کند و هزینه های غیرضروری را به همراه دارد، پزشکان خانواده باید رویکردی مبتنی بر شواهد و عاقلانه را برای استفاده از آنتی بیوتیک ها در بیماران مبتلا به عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی اتخاذ کنند.

آنتی بیوتیک ها نباید برای سرماخوردگی، آنفولانزا، کووید-19 یا لارنژیت استفاده شوند.

شواهد از مصرف آنتی بیوتیک در اکثر موارد اوتیت میانی حاد، فارنژیت استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A و اپی گلوتیت و در درصد محدودی از موارد رینوسینوزیت حاد حمایت می کنند.

چندین استراتژی مبتنی بر شواهد برای بهبود مناسب بودن تجویز آنتی بیوتیک برای عفونت های حاد دستگاه تنفسی فوقانی شناسایی شده است.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • آنتی بیوتیک ها برای درمان سرماخوردگی بی اثر هستند و نباید تجویز شوند.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها معمولاً برای درمان لارنژیت مؤثر نیستند و هیچ مزیتی، از جمله بهبود جزئی صدا، بیشتر از هزینه‌ها نیست.
  • هنگامی که از تصمیم گیری مشترک برای تحت نظر گرفتن کودکان مبتلا به اوتیت حاد میانی به جای تجویز آنتی بیوتیک استفاده می شود، باید مکانیسمی برای اطمینان از پیگیری و شروع درمان آنتی بیوتیکی در صورت بدتر شدن یا عدم بهبود کودک در عرض 48 تا 72 ساعت پس از شروع علائم وجود داشته باشد.
  • آموکسی سیلین خط اول درمان در کودکان مبتلا به اوتیت میانی حاد است و زمانی که تصمیم به درمان با آنتی بیوتیک گرفته می شود باید کودک در 30 روز گذشته آموکسی سیلین دریافت نکرده باشد یا کودک همزمان ورم ملتحمه چرکی یا حساسیت به پنی سیلین نداشته باشد.
  • آموکسی سیلین یا پنی سیلین V (وی) باید در بیماران مبتلا به فارنژیت استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A استفاده شود تا خطر ابتلا به تب روماتیسمی حاد، طول مدت علائم و قابلیت انتقال کاهش یابد.
  • کودکان و بزرگسالان مبتلا به فارنژیت و ویژگی هایی که حاکی از یک فرآیند ویروسی هستند، نباید به طور معمول برای استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A آزمایش شوند.
  • اگرچه اکثر موارد رینوسینوزیت حاد ویروسی هستند، آموکسی کلاو خط اول درمان در بیماران مبتلا به رینوسینوزیت حاد باکتریایی است، با طول مدت درمان در بزرگسالان 5 تا 7 روز و در کودکان 10 تا 14 روز.
  • آزمایش سریع آنتی ژن استرپتوکوک در بزرگسالان می تواند تجویز نامناسب آنتی بیوتیک را بدون عواقب نامطلوب کاهش دهد. تأخیر در تجویز در بزرگسالان و کودکان می تواند مصرف آنتی بیوتیک را کاهش دهد، اما با کاهش رضایت بیمار و افزایش طول مدت علائم نیز همراه است.

 

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

مونونوکلئوز عفونی: بررسی شواهد سریع

مونونوکلئوز عفونی: بررسی شواهد سریع

مونونوکلئوز عفونی یک سندرم ویروسی است که با تب، فارنژیت و لنفادنوپاتی خلفی گردنی مشخص می شود.

این بیماری معمولاً توسط ویروس اپشتین بار ایجاد می شود و اغلب نوجوانان و جوانان 15 تا 24 ساله را مبتلا می کند.

انتقال اولیه از طریق تماس شخصی نزدیک با فرد آلوده به خصوص بزاق دهان است.

آزمایشات مقرون به صرفه و کارآمد آزمایشگاهی اولیه برای مونونوکلئوز عفونی حاد شامل شمارش کامل خون با افتراق سلولی (برای ارزیابی بیش از 40 درصد لنفوسیت ها و بیش از 10 درصد لنفوسیت های غیر معمول) و آزمایش آنتی بادی هتروفیل سریع است.

تست آنتی بادی هتروفیل دارای حساسیت 87 درصد و ویژگی 91 درصد است اما می تواند در کودکان کمتر از پنج سال و در بزرگسالان در هفته اول بیماری نتیجه منفی کاذب داشته باشد.

وجود آنزیم‌های کبدی بالا، ظن بالینی مونونوکلئوز عفونی را در نتیجه آزمایش آنتی‌بادی هتروفیل منفی افزایش می‌دهد.

آزمایش آنتی ژن-آنتی بادی کپسید ویروسی اپشتین بار حساس‌تر و اختصاصی‌تر است، اما گران‌تر است و پردازش آن نسبت به آزمایش سریع آنتی‌بادی هتروفیل بیشتر طول می‌کشد.

درمان مونونوکلئوز عفونی حمایتی است.

استفاده روتین از داروهای ضد ویروسی و کورتیکواستروئیدها توصیه نمی شود.

دستورالعمل های فعلی توصیه می کنند که بیماران مبتلا به مونونوکلئوز عفونی به مدت سه هفته از شروع علائم در فعالیت های ورزشی شرکت نکنند.

برای تعیین زمان بازگشت به فعالیت باید از روش تصمیم گیری مشترک (پزشکان و بیماران) استفاده شود.

بیماران نقص ایمنی (اکتسابی یا ارثی) در معرض خطر بیماری شدید و عوارض قابل توجهی هستند.

عفونت ویروس اپشتین بار با 9 نوع سرطان از جمله لنفوم هوچکین، لنفوم غیر هوچکین و کارسینوم نازوفارنکس و برخی بیماری های خود ایمنی مرتبط است.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • بیمارانی که با تب، فارنژیت، خستگی، بزرگ شدن یا اگزودا لوزه ها، لنفادنوپاتی (خلفی گردنی، زیر بغل، یا مغبنی) و پتشی کام مراجعه می کنند، به خصوص در سنین 15 تا 24 سال، باید برای مونونوکلئوز عفونی آزمایش شوند.
  • آزمایش اولیه مونونوکلئوز عفونی حاد باید شامل شمارش کامل خون با افتراق سلولی و آزمایش آنتی بادی سریع هتروفیل باشد. این آزمایش‌ها سریع و ارزان هستند و آزمایش آنتی‌بادی هتروفیل سریع بسیار اختصاصی است، اگرچه در هفته اول بیماری حساس نیست.
  • کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد ویروسی نباید برای مونونوکلئوز عفونی بدون عارضه استفاده شوند.
  • افراد مبتلا به مونونوکلئوز عفونی نباید به مدت سه هفته پس از شروع علائم در فعالیت های ورزشی شرکت کنند تا خطر پارگی طحال را کاهش دهند، و سپس با ورزش سبک و بدون تماس شروع شود. ورزشکاران فقط زمانی باید دوباره ورزش را شروع کنند که از نظر بالینی احساس خوبی داشته باشند و تب نداشته باشند. برای تعیین زمان بازگشت به ورزش باید از روش تصمیم گیری مشترک (پزشکان و بیماران) استفاده شود.

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

اختلالات پتاسیم: هیپوکالمی و هیپرکالمی

اختلالات پتاسیم: هیپوکالمی و هیپرکالمی

هیپوکالمی و هیپرکالمی زمانی رخ می دهند که سطح پتاسیم سرم به ترتیب کمتر از 3.5 میلی اکی والان در لیتر یا بیشتر از 5.0 میلی اکی والان در لیتر باشد.

سازمان جهانی بهداشت مصرف حداقل 3510 میلی گرم پتاسیم در روز را برای سلامت قلب و عروق بهینه توصیه می کند.

هیپوکالمی در اثر کاهش مصرف، ضایعات کلیوی، از دست دادن دستگاه گوارش یا جابجایی بین سلولی ایجاد می شود.

ویژگی های هیپوکالمی شدید که نیاز به درمان فوری دارند شامل سطح سرمی پتاسیم 2.5 میلی اکی والان در لیتر یا کمتر، ناهنجاری های الکتروکاردیوگرافی یا علائم عصبی عضلانی است.

علت زمینه ای باید برطرف شود و سطح پتاسیم اصلاح شود.

اگر بیمار عملکرد طبیعی دستگاه گوارش و سطح سرمی پتاسیم بیش از 2.5 میلی اکی والان در لیتر داشته باشد، راه خوراکی ترجیح داده می شود.

هیپرکالمی به دلیل اختلال در دفع کلیوی، جابجایی بین سلولی یا افزایش دریافت پتاسیم ایجاد می شود.

الکتروکاردیوگرافی اختلالات هدایت قلبی را شناسایی می کند اما ممکن است با سطح پتاسیم سرم ارتباط نداشته باشد.

درمان اورژانسی برای بیمارانی با علائم و نشانه های بالینی (مانند ضعف عضلانی، فلج) یا در صورت وجود ناهنجاری های الکتروکاردیوگرافی توصیه می شود.

درمان حاد ممکن است شامل کلسیم داخل وریدی، انسولین، بی کربنات سدیم، دیورتیک ها و آگونیست های بتا باشد.

دیالیز ممکن است در صورت وجود بیماری کلیوی پیشرفته، نارسایی شدید کلیوی، یا آزادسازی مداوم پتاسیم در نظر گرفته شود.

پاتیرومر و سیکلوسیلیکات سدیم زیرکونیوم از رسوب دهنده های پتاسیم جدیدترهستند و ممکن است در هیپرکالمی مزمن یا حاد استفاده شوند.

پلی استایرن سولفونات سدیم با عوارض جانبی جدی دستگاه گوارش همراه است.

مدیریت طولانی مدت اختلالات پتاسیم شامل اصلاح شرایط زمینه ای، مشاوره غذایی و تنظیم داروهای مسبب آن است.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی یا بیماری مزمن کلیوی باید سطح سرمی پتاسیم خود را به طور معمول کنترل کنند، به خصوص اگر کمتر از 4 یا بیشتر از 5 میلی اکی والان در هرلیتر باشد.
  • بیشتر بزرگسالان باید روزانه 3510 میلی گرم یا بیشتر پتاسیم مصرف کنند.
  • پاتیرومر یا سدیم زیرکونیوم سیکلوسیلیکات در بیماران مبتلا به هیپرکالمی به دلیل اثربخشی بیشتر و خطر کمتر عوارض جانبی جدی، نسبت به سدیم پلی استایرن سولفونات ترجیح داده می شود.
  • به دلیل عدم وجود آستانه ثابت تغییرات الکتروکاردیوگرافی، تصمیم برای درمان فوری هیپرکالمی نباید بر اساس نتایج الکتروکاردیوگرافی باشد.
  • شروع مجدد درمان با مهارکننده های سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون با رسوب دهنده های پتاسیم را در بیماران هیپرکالمیک با بیماری مزمن کلیوی، نارسایی قلبی یا نفروپاتی دیابتی در نظر بگیرید.
  • پتاسیم داخل وریدی باید برای بیماران مبتلا به هیپوکالمی شدید، تغییرات الکتروکاردیوگرافی، علائم یا نشانه های فیزیکی هیپوکالمی، یا برای کسانی که قادر به تحمل مکمل پتاسیم خوراکی نیستند، در نظر گرفته شود.

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

اختلالات گیجگاهی فکی: بررسی سریع شواهد

اختلالات گیجگاهی فکی: بررسی سریع شواهد

اختلالات گیجگاهی فکی بین 5 تا 12 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد و با علائمی مانند سردرد، دندان قروچه، درد در مفصل گیجگاهی فکی، افتادن یا صدای کلیک فک، گردن درد، وزوز گوش، سرگیجه، کاهش شنوایی و احساس بیش از حد صدا ظاهر می شود.

علائم شایع در معاینه فیزیکی شامل حساسیت مفصل گیجگاهی فکی و عضلات اطراف آن و عضلات گیجگاهی و اختلال بسته شدن و سروصدای است.

تشخیص بر اساس شرح حال و معاینه فیزیکی است.

با این حال، در صورت شک در تشخیص، استفاده از سی تی اسکن یا ام آر آی توصیه می شود.

درمان غیردارویی شامل آموزش به بیمار (به عنوان مثال، بهداشت خواب خوب، رژیم غذایی نرم) و فیزیوتراپی است.

درمان دارویی شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، سیکلوبنزاپرین، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و گاباپنتین است.

ممکن است تزریق مفاصل گیجگاهی فکی با هیالورونات سدیم، پلاسمای غنی از پلاکت و پرولوتراپی دکستروز در نظر گرفته شود، اما شواهد سودمندی آن ضعیف است.

ارجاع به جراح دهان و فک و صورت برای موارد مقاوم به درمان اندیکاسیون دارد.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • شواهد کافی به نفع استفاده از درمان روانشناختی برای درمان درد یا ناراحتی روانی مرتبط با اختلالات گیجگاهی فکی وجود ندارد.
  • اسپلینت های فکی درد را کاهش داده و حرکت فک پایین را بهبود می بخشد.
  • ناپروکسن باید برای درمان دارویی اولیه اختلالات گیجگاهی فکی توصیه شود. در صورت وجود شواهد بالینی اسپاسم عضلانی، افزودن سیکلوبنزاپرین توصیه می شود.
  • تزریق کورتیکواستروئید به مفصل گیجگاهی فکی بهتر از آرتروسنتز با سالین نیست و به دلیل آسیب احتمالی غضروف باید از آن اجتناب شود.

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

درد مفاصل پلی آرتیکولار در بزرگسالان: ارزیابی و تشخیص افتراقی

درد مفاصل پلی آرتیکولار در بزرگسالان: ارزیابی و تشخیص افتراقی

درد مفصل پلی آرتیکولار پنج یا چند مفصل را درگیر می کند و می تواند التهابی یا غیر التهابی باشد.

دو مورد از شایع ترین علل پلی آرتریت مزمن، استئوآرتریت، به ویژه در بیماران مسن تر، و آرتریت روماتوئید است که حداقل 0.25٪ از بزرگسالان در سراسر جهان را مبتلا می کند.

ارزیابی اولیه باید شامل یک تاریخچه دقیق از علائم بیمار، با تمرکز بر التهاب، محل درد، مدت زمان علائم، وجود علائم سیستمیک و هرگونه قرار گرفتن در معرض عوامل بیماری زا باشد که می تواند باعث آرتریت شود.

قرمزی، گرمی یا تورم در مفصل نشان دهنده سینوویت و التهاب مفصل است.

یک رویکرد سیستماتیک به معاینه فیزیکی که الگوی درگیری مفصل و وجود سینوویت را ارزیابی می‌کند، می‌تواند به محدود کردن تشخیص افتراقی کمک کند.

برای تایید تشخیص موارد مشکوک باید از آزمایشات آزمایشگاهی، آسپیراسیون مفصلی و مطالعات تصویربرداری استفاده شود.

فاکتور روماتوئید و آزمایش آنتی بادی پپتید سیترولین دار حلقوی در صورت وجود نگرانی در مورد آرتریت روماتوئید مفید هستند.

اگرچه تصویربرداری رزونانس مغناطیسی در شناسایی تغییرات و التهاب استخوانی فرسایشی بسیار حساس است، ولی رادیوگرافی معمولی روشی استاندارد برای ارزیابی تصویربرداری اولیه آرتریت روماتوئید است.

سونوگرافی اسکلتی عضلانی نیز می تواند ابزار مفیدی برای تشخیص یافته هایی باشد که از تشخیص آرتریت التهابی پشتیبانی می کنند.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • وجود قرمزی، تورم، و گرما همراه با خشکی طولانی صبحگاهی، درد در شب، یا سفتی در هنگام استراحت به تایید یک بیماری التهابی مفصل کمک می‌کند.
  • الگوی درگیری مفصل، از جمله محل، تقارن، و تعداد مفاصل درگیر، به محدود کردن تشخیص افتراقی در آرتریت التهابی کمک می‌کند.
  • براساس شرح حال و معاینه فیزیکی، باید از یافته های آزمایشگاهی یا نشانگرهای زیستی برای تأیید تشخیص بالینی استفاده شود.
  • تا زمانی که سابقه مواجهه یا علائم منطبق با بیماری لایم وجود نداشته باشد، آزمایش معمول برای بیماری لایم در زمینه علائم اسکلتی عضلانی توصیه نمی شود.
  • رادیوگرافی ساده باید قبل از در نظر گرفتن ام آر آی در بیماران مبتلا به پلی آرتریت انجام شود. برای پزشکان مسلط به سونوگرافی اسکلتی عضلانی، یافته های خاص در سونوگرافی می تواند به تشخیص پلی آرتریت التهابی، به ویژه در مراحل اولیه بیماری کمک کند.

 

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب

التهاب و سنگ لوزه: تشخیص و درمان

التهاب و سنگ لوزه: تشخیص و درمان

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها تقریباً 0.4 درصد از مراجعات سرپایی را تشکیل می دهد.

تونسیلیت در 70 تا 95 درصد موارد به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود.

با این حال، عفونت های باکتریایی ناشی از استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A (Streptococcus pyogenes) در 5 تا 15 درصد از بزرگسالان و 15 تا 30 درصد از بیماران 5 تا 15 ساله باعث بروز التهاب لوزه می شود.

تمایز استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A از سایر علل باکتریایی یا ویروسی فارنژیت و لوزه مهم است زیرا خطر پیشرفت به عوارض سیستمیک تر مانند آبسه، گلومرولونفریت حاد، تب روماتیسمی و مخملک پس از عفونت با گروه بتا وجود دارد.

برای تشخیص استرپتوکوک همولیتیک ابزارهای تشخیصی مختلفی در دسترس هستند، از جمله سیستم‌های امتیازدهی معتبر مبتنی بر علائم و تست‌های آزمایشگاهی دهان و حلق و سرم.

درمان بر مراقبت های حمایتی متمرکز است و اگر استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A شناسایی شود، پنی سیلین باید به عنوان آنتی بیوتیک خط اول استفاده شود.

در موارد التهاب لوزه مکرر، اگر کمتر از هفت بار در سال گذشته، کمتر از پنج بار در سال در دو سال گذشته یا کمتر از سه بار در سال در سه سال گذشته بوده است، به شدت توصیه می‌شود که مراقب بیماران باشید.

لوزه‌ها یا سنگ‌های لوزه به‌طور انتظاری مدیریت می‌شوند و سنگ های لوزه کوچک یافته‌های بالینی رایج هستند. به ندرت، اگر آنها بیش از حد بزرگ شوند که به خودی خود دفع نشوند، به مداخله جراحی نیاز است.

 

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی

  • یک مقیاس امتیازدهی بالینی می تواند در ارزیابی اولیه علائم فارنژیت و لوزه استفاده شود. تست تشخیص آنتی ژن سریع را می توان در بیماران با نمره 2 یا بیشتر در نظر گرفت.
  • آنتی بیوتیک ها برای فارنژیت استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A توصیه می شود و پنی سیلین عامل خط اول است.
  • اگر التهاب لوزه کمتر از هفت بار در سال گذشته، کمتر از پنج بار در سال در دو سال گذشته، یا کمتر از سه بار در سال در سه سال گذشته وجود داشته باشد، معمولاً روش مراقبت انتظاری نسبت به برداشتن لوزه ترجیح داده می‌شود.

منبع

دکتر بابک قلعه باغی

ادامه مطلب